Çocuğunuz oyun sırasında ya da size bir şey söylediğinde ona bir şey öğretmek ya da sorgulamak yerine gördüğünüzü, duyduğunuzu ona hissettirmeniz, çocuğunuzun kendisini değerli hissetmesini sağlar. Bu kabul edilme duygusu, çocuğun belirlediğiniz kurallara uymasını da daha çok kolaylaştırır.
İki tür oyun vardır:
- Reddedici/Öğretici Oyun: Bu oyun türünde ebeveynler çocuğa müdahale eder, düzeltir, eleştirir, sorular sorar ve bir şeyler öğretmeye çalışır.
- Kabul Edici Oyun: Bu oyun türünde ebeveynler çocuğu dikkatle izler ve takip eder, müdahale etmeden ve değiştirmeye çalışmadan çocuğun yaptıklarını ve duygularını yansıtır.
Günde yalnızca 10 dakika kadar çocuğunuza kesintisiz ilgi vermeye çalışın. “Hadi oyun oynayalım,” diyerek çocuğunuzu davet edin. Ne oynayacağınızı çocuğunuz seçsin. Size ne söylediğini, ne oynadığını duymaya çalışın. Hiç bölmeden, müdahale etmeden, soru sormadan, sadece ilgi ve merakla oyununa katılın. Eleştirmeyin, öğretici olmayın. Yaptığı, hissettiği şeyi yansıtın. Bu 10 dakika boyunca telefonunuzu sessize alın, ilginizi tamamen çocuğunuza ve oynadığı oyuna odaklayın.
Sonra neler gözlemlediğiniz üzerine düşünün. Kesintisiz olarak 10 dakika boyunca hiç müdahale etmeden onunla oynamanız çocuğunuza nasıl hissettirdi? Sizce çocuğunuz ne oynadı? Çocuğunuzun oyununda özellikle ön plana çıkan bir duygu ya da tema var mıydı?