Zor duygularla başa çıkabilmeyi öğrenmek, her çocuk için çok önemli bir beceridir. Çocuklar zor duygularla baş etmeyi ebeveynlerinden öğrenir. Zor duygularla başa çıkabilmek için, çocukların önce duygularını fark etmeleri, tanımaları ve isimlerini koymaları gerekir.
Çocuğunuzla birlikte bir “duygu yakalama makinesi” hayal edin. Bu makine, duyguları fark edip yakalayan bir makine olsun. Evde ya da dışarıda çocuğunuzun duygularını fark etmesine yardımcı olun. Örneğin, çocuğunuz kardeşini kıskandığında, duygu yakalama makinesi, “Yakaladım seni kıskançlık!” gibi cümleler kurarak çocuğunuzun o sırada hangi duyguyu hissettiğini anlamasına yardımcı olsun. Çocuğunuzu, okuldayken de duygularını “yakalaması” için teşvik edin. Siz ona duygularını adlandırması için yardımcı oldukça, bunu kendi kendine de yapabilir hale gelecek.
Duyguları yakaladıktan sonra ise birlikte tartışın: Yakaladığınız bu duyguyu hangi durumlarda hissederiz? Çocuğunuz neden o anda o duyguyu hissetmiş olabilir? Acaba bu duygunun ne gibi bir işlevi olabilir?
Çocuğunuzun yaşadığı duygu size tanıdık geliyorsa bunu onunla paylaşın: “Biliyor musun, ben de bazen haksızlığa uğramış gibi hissettiğimde öfkeleniyorum.”
Çocuğunuza, o duyguyu hissettiği zaman ne yapabileceği ve bununla nasıl başa çıkabileceği konusunda yardımcı olmaya çalışın: “Ben öfkelendiğim zaman yürüyüşe çıkmak bana iyi geliyor.” Bazen size iyi gelen yöntem çocuğunuza iyi gelmeyebilir. Örneğin size spor yapmak iyi gelirken ona derin nefesler almak iyi gelebilir. Birlikte farklı yöntemler deneyin. Ona neyin iyi geldiğini bulmasına yardımcı olun.